Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/1889/5506
Title: Misure di biosicurezza nell'allevamento del suino
Other Titles: Biosecurity measures in pig farms
Authors: Colosini, Mariangela
Issue Date: 2023
Publisher: Università degli Studi di Parma. Dipartimento di Medicina Veterinaria
Document Type: Master thesis
Abstract: Oggi la Biosicurezza nell’allevamento del suino è un tema fortemente dibattuto. La preoccupazione dovuta alla minaccia globale della Peste Suina Africana, l’assenza di un vaccino efficace e il grave impatto socioeconomico della malattia hanno determinato la necessità di introdurre misure di biosicurezza rigorose e proporzionali al rischio. Facendo riferimento alla nuova strategia europea che pone al centro l’approccio One Health, all’entrata in vigore del Regolamento (UE) 2016/429 e dei Regolamenti delegati (UE) 2020/687 e 2020/689 riguardanti la salute animale, la Direzione della Sanità Animale e dei Medicinali Veterinari del Ministero della Salute italiano hanno sviluppato un sistema per la categorizzazione degli allevamenti in base al rischio denominato ClassyFarm. Questo sistema si concentra sulla valutazione di diversi aspetti, tra cui la biosicurezza attraverso un metodo oggettivo e armonizzato che prevede l’utilizzo di check-list dedicate, con l'obiettivo di migliorare l'identificazione dei punti critici degli allevamenti, di classificarli in una fascia di rischio e definire programmi di miglioramento. Questo elaborato fornisce informazioni riguardanti le misure di biosicurezza nell’allevamento del suino ad elevata capacità in Italia, correlate al virus della Peste Suina Africana, facendo riferimento alle normative Europee e nazionali recentemente emanate data la gravità della situazione epidemiologica. Inoltre, viene posta l’attenzione sul sistema Classyfarm protagonista dell’innovazione futura della sanità animale italiana.
Today, biosecurity in pig farming is a highly debated topic. Concerns related to the global threat of African Swine Fever (ASF), the absence of an effective vaccine, and the significant socioeconomic impact of the disease have required the introduction of rigorous biosecurity measures proportionate to the risk. With reference to the new European strategy that emphasizes the One Health approach, the entry into force of Regulation (EU) 2016/429, and the Delegated Regulations (EU) 2020/687 and 2020/689 concerning animal health, the Directorate of Animal Health and Veterinary Medicines of the Italian Ministry of Health has developed ClassyFarm, a system that allows to categorize farms according to the risk evaluation. This system focuses on evaluating various aspects, including biosecurity, through an objective and harmonized method that involves the use of dedicated checklists. Its aim is to enhance the identification of critical points in farms, classify them into a risk category, and define improvement programs. This document provides information regarding biosecurity measures in high-capacity pig farming in Italy, specifically related to the African Swine Fever virus, while considering recently enacted European and national regulations due to the seriousness of the epidemiological situation. Furthermore, attention is drawn to the ClassyFarm system, which plays a key role in the future innovation of Italian animal health.
Appears in Collections:Scienze medico-veterinarie

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tesi dspace pdf:A.pdf1.81 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons