Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/1889/1364
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Brindani, Franco | - |
dc.contributor.author | Nicolini, Marcella | - |
dc.date.accessioned | 2010-06-07T16:45:14Z | - |
dc.date.available | 2010-06-07T16:45:14Z | - |
dc.date.issued | 2010 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1889/1364 | - |
dc.description.abstract | Il principio di precauzione presuppone l'adozione di misure precauzionali per far fronte al pericolo di danni per la salute dei consumatori nell'ipotesi di incertezza scientifica come si evince dall'art. 7 del Regolamento n. 178/2002 e dalla relazione della Commissione CE del febbraio 2000. Infatti anche gli alimenti possono essere pericolosi per la salute umana a causa di contaminazione chimica, microbica e fisica, talora di incerta previsione scientifica. Il principio di precauzione destinato ad operare in siffatto contesta immuta le condizioni tradizionalmente ritenute necessarie per definire la responsabilità civile e penale dell'operatore alimentare tracciate conformemente alle linee guida della Commissione nella summenzionata relazione. | it |
dc.description.abstract | The precaucionaly principle consist in adoption precautional measures against the dangerous at the customer's health when there are incertain scientific dates like you can read on article 7 Reg. n.178/2002 and you can read on article 7 Reg. n. 178/2002 and Commssion European 's relation on febbruarj 2000. In efct the alimentary food can be dangerous too, for human health because there is microbic chimical phisical, that is incertain in the previsional science sometime. The precautionaly principle has destinaded to operate, in this contest , doesn't operate change the conditions tradicionally consideraded necessary for giving the definicion of civil and criminaly alimentry operator's responsability like on the Commission CE Line Guide and on the just said relation. | it |
dc.language.iso | Italiano | it |
dc.publisher | Università di Parma. Dipartimento di salute animale | it |
dc.relation.ispartofseries | Dottorato di ricerca in Disciplina nazionale ed europea sulla produzione ed il controllo degli alimenti | it |
dc.rights | @ Marcella Nicolini, 2010 | it |
dc.subject | Precauzione | it |
dc.subject | Alimentary safe | it |
dc.subject | Food securety | it |
dc.subject | Alimentary rescue | it |
dc.title | Principio di precauzione e sicurezza alimentare | it |
dc.title.alternative | The precautionary principle and food security | it |
dc.type | Doctoral thesis | it |
dc.subject.miur | VET/04 | it |
dc.description.fulltext | open | en |
Appears in Collections: | Scienze medico-veterinarie. Tesi di dottorato |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TESI DOTTORATO 14.01.2010 pdf.pdf | Tesi di dottorato | 329.76 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.